Virtualizáció

A virtualizáció nem csodaszer, hanem egy újabb megoldás az informatika hatékonyabbá tételére. A virtualizáció az informatika fejlődésének következő lépése.

Miért és mire jó a virtualizáció?

Ma a szakma szinte minden olyan megoldást virtualizációnak nevez, amely egy korábban valamiért kötött, rugalmatlan, nem mozdítható erőforrást flexibilissé, hardver vagy szoftver függetlenné tesz. Az operációs rendszert a hardvertől a hardver virtualizáció, a szoftvert az operációs rendszertől az alkalmazás-virtualizáció, a munkaasztaltól (desktop) az asztali virtualizáció függetleníti.

Röviden, akkor beszélhetünk a virtualizációról, amikor egy hardveren több (virtuális) rendszer működik egyszerre, virtuális gépekben futó önálló operációs rendszerekkel. 

Sok esetben a jelenleg rendelkezésre álló kiszolgáló hardver kapacitása meghaladja a hardverre telepített rendszer erőforrásigényét. Az kiemelt célrendszert leszámítva szinte minden rendszer rendelkezik kihasználatlan kapacitással,de még célrendszerek esetén is előfordul, hogy a nagy terhelés csak időszakosan jelentkezik és az eszköz kapacitása a fennmaradó időben kihasználatlan marad.

A virtualizáció ezeket a szabad kapacitásokat célozza meg. A korábbi “egy rendszer, egy hardver” modell helyett a rendszereket egy nagy teljesítményű hardverbe vonja össze és az egyes eszközök között virtuális gép formájában osztja el az eszköz erőforrásait, ezáltal optimálisan kihasznált, ebből kifolyólag költséghatékony megoldást hozva létre.

A virtualizált összevonás másik előnye, hogy a virtuális hardver szabványos hardverinterfészt biztosít az üzemeltetőknek, megszabadítva őket a kompatibilitási, frissítési és leállási problémáktól a hardverfrissítés során.

A virtualizáció előnyei

Hardverizoláció

A hardverek egyre gyorsabbak, azonban a terhelés új kiszolgálóra való áthelyezéséhez operációs rendszert kell telepíteni az új szerverre és konfigurálni kell az alkalmazás futtatásához. Azután az alkalmazás adatainak másolása történik és csak reménykedhetünk, hogy az változatlan formában továbbra is fog működni.

A virtuális gépeknek nem kell foglalkozniuk ezzel a problémával, mert nem lépnek interakcióba a tényleges fizikai hardverrel. Telepítjük a gazdagép operációs rendszerét az új szerverre, majd teljes egészében átmásoljuk a virtuális gépet. Nincs szükség az alkalmazást futtató operációs rendszer konfigurálására, mert az a virtuális gépen belül található.

Régebbi operációs rendszerek

A probléma sokkal nagyobb, ha régebbi operációs rendszerről van szó, főleg arról, ami a kritikus adatbázist futtatja. Ha nincs szerencsénk, akkor ez a régebbi operációs rendszer nem indul el egy újabb processzoron. Ha bármelyik adatközpontot megnézzük, láthatjuk, hogy mindig van egy olyan kritikus alkalmazás, ami a régi hardverhez kötve, mert régi operációs rendszeren fut.

A teljes virtualizációval ez lehetséges, mivel a virtualizációs réteg szimulálhatja az egyszerű hardvert, így a nyolcmagos processzor úgy néz ki, mint egy korábbi 8 processzoros rendszerre, de gyorsabb processzorral. Már nem jelenthet problémát a többmagos ACPI eszköz felfedezése és interrupt routolása, valamint a 10 GB Ethernet vagy a SATA támogatás sem.

Valójában a virtualizáció jelentős többletterhet is eredményezhet, de mivel a virtualizációs szoftver képes emulálni az egyszerű hardvert, ezáltal segíthet abban is, hogy a régi operációs rendszert olyan hardveren futtassuk, amely gyorsabb, mint az a hardver, amelyet a régi rendszer natívan támogatott.

Tesztelés

A teszthardverekből mindig hiány van. de a virtualizáció lehetővé teszi a tesztelőknek, hogy alacsony prioritású virtualizációs gépeket hozzanak létre tesztelésre. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a legújabb, tesztelésre váró szoftvert futtassák egy virtuális gépen anélkül, hogy tönkretenné a saját asztali konfigurációját. Biztosítson a fejlesztőknek megfelelő számú virtuális gépet, hogy egymásra várás nélkül elkezdhessék a tesztelést.

Karbantartás

A virtuális gépek migrációjával (például a Vmware vmotion vagy a Xen live migráció) a virtuális gépeket futás közben áthelyezheti egyik rendszerből a másikba. Sok olyan eset van, amikor szeretnénk áthelyezni a virtuális gépet egy másik fizikai gépbe. Például:

Hardverhiba: például ha a processzor hűtőventilátora meghibásodik, a processzor blokkolja magát és nagyon lassan fog müködni. Mozgassuk a virtuális gépet egy egészséges rendszerbe és javítsuk meg a hardvert, mindezt az alkalmazások leállása nélkül!

Terhelésmegosztás: ha az ügyfelünk virtuális webszervere túlterheltté válik, mozgassuk el más ügyfelek virtuális gépét ugyanarról a hosztról, így elég kapacitás lesz a nagyobb terhelés kezelésére az ügyfél webszerverén.

Rugalmas karbantartási ablak: ha szeretnénk a processzorokat kicserélni (pl. upgrade), de nem akarja az éppen futó alkalmazásokat leállítani,
akkor a live migration segítségével mozgassuk el a virtuális gépeket a fizikai rendszerről, mielőtt végrehajtjuk a tevékenységet.

 

Fogyasztásmegtakarítás

Vegyünk egy sor olyan gépet, amely webszolgáltatásokat nyújt. Ezek nem egész nap foglaltak, például csúcsidőben 9 és 17 óra között teljes kapacitással dolgoznak, de este 10 és reggel 6 között csak a kapacitásuk 10%-át használják. Az informatikai munkatársak jelentősen csökkenthetik a virtuális gépek áttelepítésével a fogyasztott energiát, így a számítógépek 90% -a csúcsidőn kívül leállítható. Ha egy 5 MW-os gépterem 0,5 MW-on működik csak a nap egyharmadában, akkor ez sok megtakarítást is jelent.

Biztonság és teljesítményizoláció

A különböző alkalmazások saját virtuális gépükön való futtatása azt jelenti, hogy ha nem működik az egyik alkalmazás megfelelően (például túl sok memóriát használ), akkor az a többi alkalmazás működését nem befolyásolja. Más szavakkal, a nem megfelelően működő alkalmazás lassan fut (amúgy is lassan futna), míg más alkalmazások úgy működnek, mintha mi sem történt volna.

Ugyanez történik, ha az alkalmazások kompromittáltak lesznek, így csak az a virtuális gép (vagy annak a része) lesz a támadó áldozata. Amíg ezek a virtuális gépek jól el vannak szigetelve egymástól, addig a többi virtuális gép biztonságban van, ez tipikusan jellemző minden olyan virtualizációs technológiára, ahol minden virtuális gép a saját kernelét futtatja.

Az olyan technológiák, mint például a Linux VServer, Virtuozzo/OpenVZ és Solaris Zones, általában alacsonyabb izolációs szintet nyújtanak, cserébe az alacsonyabb költségekért és a sokkal rugalmasabb erőforrás-kihasználásért.

Virtualizációs megoldásaink

Cégünk 2014 óta foglalkozik virtualizációval. Az évek során számos integrációs projektben és rendszerauditban vettünk részt tanácsadóként, illetve kivitelezőként, melynek köszönhetően jelentős és egyedi tapasztalatot, tudást gyűjtöttünk össze.

Szerver virtualizáció

A szerver virtualizációja egy fizikai szerver több egyedi és elszigetelt virtuális kiszolgálóra történő felosztása egy alkalmazás segítségével. Minden virtuális szerver külön-külön futtathatja saját operációs rendszerét. Azáltal, hogy minden fizikai kiszolgálót több virtuális szerverre osztanak, a szerver virtualizáció lehetővé teszi, hogy minden virtuális szerver egyedi fizikai eszközként működjön. Minden virtuális szerver futtathatja saját alkalmazásait és operációs rendszerét. Ez a folyamat növeli az erőforrások kihasználását azáltal, hogy minden egyes virtuális kiszolgáló fizikai szerverként működik, és növeli az egyes fizikai gépek kapacitását.

Alkalmazás és dekstop virtualizáció

Az asztali és alkalmazás-virtualizáció olyan szoftveres technológia, amely során a felhasználók gépe vagy az alkalmazás valahol egy adatközpontban fut szerveren egy virtuális gép formájában és annak csak a képét látják, mondjuk egy vékonykliens segítségével, ami lehetővé teszi a végfelhasználók számára, hogy biztonságosan hozzáférjenek a vállalati erőforrásokhoz és bármikor, bárhol, bármilyen eszközön dolgozhassanak. A felhasználói gépek karbantartását nagymértékben megkönnyíti a módszer. Egy iskolában például teljesen tönkretehetetlen, uniformizált “végpontok” alakíthatók ki a tanulók/hallgatók számára.

Hiperkonvergens infrastruktúra

A hiperkonvergens infrastruktúra (HCI) ötvözi a helyi adatközpont-hardvert a helyileg csatlakoztatott tárolási erőforrások és az intelligens szoftver segítségével és rugalmas építőelemeket hoz létre, amelyek felváltják a különálló szerverekből, tárolóhálózatokból és tárolótömbökből álló régi infrastruktúrát. Az előnyök közé tartozik az alacsonyabb TCO, a megnövekedett teljesítmény és az informatikai csapatok nagyobb termelékenysége.

Ha a felsoroltakon kívül egyéb virtualizációs megoldásra van szüksége, vegye fel a kapcsolatot. Szeretjük a kihívásokat és amit lehet, azt virtualizáljuk, nem létezik számunkra lehetetlen ügyféligény!

Alkalmazott technológiák

A stabil és megbízható rendszerüzemeltetéséhez elengedhetetlen a megfelelő technológiák használata.

Mérnökeink segítséget nyújthatnak cégének az üzleti igényének megfelelő, tökéletes virtualizációs megoldás megtalálásában .