DevOps

Növelje a fejlesztő csapata hatékonyságát! Folyamatos szállítás gyorsan, gazdaságosan és biztonságosan.

devops

DevOps: kultúra, együttműködés, filozófia

A DevOps szolgáltatások bevezetésével felgyorsítható az alkalmazások szállítási folyamata és több idő marad a kódolásra.

A DevOps egy olyan gyakorlat, ahol a fejlesztő (Dev) és az üzemeltető mérnökök (Ops) a szolgáltatás egész életciklusa alatt együtt vesznek részt – a tervezéstől a fejlesztési folyamaton át a gyártás támogatásáig. A cél a munka kiszámíthatóságának, hatékonyságának, biztonságának és fenntarthatóságának maximalizálása, amelyet az automatizálás támogat.

A DevOps koncepció lényege, hogy a fejlesztés és az üzemeltetés, a hatékonyabb együttműködés és a rövidebb fejlesztési fázisok kombinálásával a szoftverek és csomagok új, tesztelt verziói akár napi többször is élesíthetők, így gyorsabban és jobb minőségű szoftvertermékek készülhetnek. Mindehhez a fejlesztési folyamatok és eszközök felülvizsgálata és összehangolása is szükséges.

Az egész folyamatnak gyorsnak és folyamatosan az ügyfelek igényeihez kell igazodnia. Nincs idő a hagyományos szoftverfejlesztési módszertanokra, hamar kell az eredmény. A fejlesztési ciklus rövidebb szakaszokra bontásával garantálható a folyamatos teljesítés. Ehhez viszont új megközelítésre, új folyamatokra, új eszközökre és új megközelítésre van szükség. Ezért született a DevOps.

devops

Mik a DevOps legfőbb előnyei?

Hatékony együttmüködés

A DevOps kiküszöböli a fejlesztők és az üzemeltetők közötti elszigeteltséget, ezáltal hatékonyabb együttműködést hozva létre.

A fejlesztési folyamat apró, előre látható lépésekben zajlik, így a végtermék gyorsan elkészül. A szolgáltatás gyorsan igénybe vehető és gyorsan elérhető a felhasználók számára. Ez lehetőséget nyújt a vállalatnak az azonnali válaszadásra.

A szoros együttműködés miatt javul a morál, és a projekt résztvevői egy csapatban dolgoznak a közös cél érdekében.

Folyamatos integráció (CI)

A szoftverfejlesztés során rendszeres a kódok commitálása, buildelése és tesztelése. A fejlesztők az új vagy módosított kódot naponta vagy naponta többször feltöltik, így folyamatos kódintegráció alakul ki.

A feltöltött kód azonnal elérhető lesz a csapat többi tagja számára. A CI további előnye, hogy a feltöltött kódot folyamatosan tesztelik, így nem egy hosszabb fejlesztési ciklus után derül ki, hogy valami nincs rendben a rendszerrel, hanem a fejlesztés során.

Folyamatos teljesítés (CD)

Az új verziók élesbe állítása gyakori és automatikus. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a piaci változásokra vagy igényekre.

Másrészt a rendszerhasználók kvázi folyamatos visszajelzést adhatnak a legújabb verzióról, ezáltal gyorsan javítva annak minőségét vagy módosítva a programot. Könnyű belátni, hogy ez egy felhasználóbarátabb alkalmazást eredményezhet, amely jobban megfelel az igényeiknek.

Konténeres alkalmazások az ügyfelek igényeihez igazítva

A Docker konténer, a Kubernetes vezérlés és az Openshift a könnyebb üzemeltethetőség és az integrált fejlesztés egyszerűbbé tételére szolgál, a tesztkörnyezettől az éles környezetig. Az ötlet megszületésétől az elkészült fejlesztés élesítésig tartó időt akár órákra is csökkenthetjük az időt és naponta többször is kiadhatjuk a frissítéseket, így minden eddiginél hamarabb reagálhatunk a változásokra.

Automatizálás

Ami automatizálható, azt automatizáljuk. Miért? Korábban a kézi, általában több személyből álló, sok hibát tartalmazó lépések sorozatát szabályozott formában testesítik meg. Ez pontos képet nyújt a kód függőségeiről és hibáiról, amelyek gyorsan kijavíthatók, mivel a fejlesztőket a rendszerüzenetek azonnal értesítik a problémákról.

Microservice szolgáltatások

Microservice szolgáltatásoknál minden szolgáltatás önmagában működik, jól definiált interfészen keresztül kommunikál. Általában egy microservice egyetlen cél megvalósításáért jön létre, ezért elkészítése és beüzemelése viszonylag gyors.

Előnye a monolitikus alkalmazásokkal szemben, hogy rugalmas, hiszen a microservice kicsi (legalábbis kisebb), így könnyebben és gyorsabban módosítható. Vonatkozik ez a kódra, de még a felhasznált szoftverkomponensekre is.

A kis méret miatt nagyobb a megbízhatósága, mint a monolitikus alkalmazásoknak, nagyobb a fejlesztési sebessége.

Monitorozás és naplózás

Az alkalmazások és az infrastuktúra által generált adatok és naplók elkészítése megtörténik, továbbá ezek monitorozása a normál folyamatok részét képezik.

Infrastuktúra, mint kód (IaC)

A fejlesztés során az infrastruktúra definíciói verzióvezérléssel tárolhatók és visszaállíthatók, így komoly biztonságot nyújtanak a verzióváltásokhoz és az esetleges visszaállításokhoz.

DevOps eszközök és platformok

A DevOps gyakorlatok megvalósítása során a rendszerek és a digitális üzleti hatások mérése a siker kulcsa. Az alábbiakban bemutatunk néhány DevOps eszközt és platformot, amelyeket a DevOps környezethez használunk a siker érdekében.

devops eszközök

Konzultáció

Vágjon bele a DevOps-ba

A korszerűbb fejlesztői környezetnek köszönhetően garantáltan hatékonyabbá tudjuk tenni az Ön fejlesztői csapata munkáját is!  Kérje ingyenes konzultációnkat, mely során felmérjük jelenlegi folyamatait és fejlesztői környezetének korszerűségét!

Milyen lépések szükségesek a sikeres DevOps implementációhoz?

A DevOps stratégia sikeres megvalósításához hatékony impelementációs ütemtervre van szükség, amely hat lépésből áll.

devops

DevOps bevezetésének megtervezése

A DevOps integráció nem korlátozódik szakemberek alkalmazására az infrastruktúra folyamatának optimalizálása érdekében. A DevOps integráció nem korlátozódik csak szakemberek alkalmazására az infrastruktúra optimalizálásához, hanem szükséges a vállalat folyamatainak megváltoztatása is. A felelősség elsősorban a fejlesztési és a működési osztályok együttműködésétől függ. Akár kisebb, akár nagyobb átalakításra van szüksége, professzionális mérnök csapatunk kielégítheti üzleti igényeit. A DevOps-integráció hatékonyságának maximalizálása érdekében projektmenedzsereink részletes tervet dolgoznak ki.

DevOps stratégia kidolgozása

A DevOps stratégia kulcsa a csapat együttműködésének fokozása és az infrastruktúra, a szoftverfejlesztés és a tesztelés új módszereinek kiépítéséhez szükséges kulcsfontosságú gyakorlatok támogatása. Megfelelő és hatékony DevOps integrációs stratégia kidolgozásához bevált gyakorlatok és eszközök szükségesek a fejlesztési tervben.Mérnökeink figyelembe veszik az Ön céljait a csapatmunka, az automatizált tesztelés, az integráció, a telepítés és a kiadás folyamatainak létrehozásában vagy fejlesztésében és megtervezik a DevOps stratégiát.

Konténerizáció használata

A konténerizáció megvalósítása biztosítja, hogy az infrastruktúra minden eleme független legyen, ezáltal biztonságosabbá és stabilabbá téve azt. Új funkciókat adhat hozzá anélkül, hogy aggódnia kellene a meglévő infrastruktúra függőségei miatt. Ezenkívül a konténercsomag segíthet a fejlesztői csapatnak az alkalmazás gyors kezelésében abban az esetben, ha bármilyen változtatásra van szükség egy adott mikroszolgáltatásban.

CI/CD eszközök integrálása

A konténeres alkalmazások megfelelő kezelést igényelnek. A Terraform, az Ansible és a Chef, valamint a CI / CD eszközök (például Jenkins, CircleCI és Bamboo) használatával az infrastruktúra automatizálása minimalizálhatja a konfigurációkezelési problémákat és optimalizálhatja a telepítési folyamatot. Ezek az eszközök folyamatos monitorozással és zökkenőmentes szoftverfrissítésekkel készítik elő a tárolókat a kockázattűrésre.

Tesztautomatizálás és minőségbiztosítás-fejlesztés összehangolása

A gyorsabb szállítási ciklus elérése érdekében javasoljuk, hogy használjon tesztautomatizálást. A teszt automatizálásának a mértékétől függően a funkcionális tesztelés továbbra is manuális maradhat. Másrészt a QA-Dev összehangolás kulcsfontosságú a kiadás utáni problémák megoldásához. Ez segít a korai hibák megtalálásában és a probléma kijavítására a következő verzió kiadása előtt.

Alkalmazásteljesítmény-ellenőrzés

Az alkalmazás teljesítményének figyelése segíthet egy adott szoftver használatában az alkalmazások hibáinak és okainak azonosításában, rangsorolásában és elkülönítésében. Ezek a problémák általában az alkalmazáskiszolgáló és az UX felügyeleti tevékenységek során derülnek ki. A föbb problémák megelőzése érdekében kifejlesztettünk egy teljes monitoring és naplózási megoldást, amely megfelel az Ön üzleti igényeinek.

DevOps szolgáltatásaink

Folyamat automatizáció

A folyamat-automatizálás révén csökkenthetjük a kézi beavatkozás szükségességét, ami elősegíti a hatékonyabb munkát.
A fejlesztési munkafolyamat zökkenőmentes futtatása érdekében a folyamat automatizálása a legfontosabb. Az automatizálás használata elengedhetetlen a modern dinamikus fejlesztési környezet kialakításához is.

Fejlesztői monitoring rendszer kialakítása

A fejlesztői monitoring rendszer segítségével szakértőink megállapíthatják, hogy informatikai rendszerük biztosítja-e az elvárt teljesítményszintet és feltárhatják a hibák lehetséges okait is.
Bár különféle IT monitoring rendszerek ismertek, a legegyszerűbbtől a legösszetettebb megoldásokig, mi arra törekszünk, hogy olyan komplex megoldást találjunk, amely a legjobban megfelel ügyfelünk igényeinek.

Fejlesztői környezet kialakítása Microservice technológiával

Tegye könnyebbé és átláthatóbbá fejlesztői csapatának a közös munkát! A microservice technológia segítségével a fejlesztői csoport tagjai külön konténerekben dolgozhatnak ugyanazon projekt bizonyos részein, anélkül, hogy egymás munkáját akadályoznák. A saját konténerek bármikor módosíthatóak és megszüntethetőek anélkül, hogy a környezetben bármilyen változás történne, így külön tesztelhetik a technológiákat a globális környezet befolyásolása nélkül.

Mentési rendszer kialakítása

Tudja biztonságban adatait és munkáját korszerű mentési rendszerünk segítségével! Egyedi mentési scriptünk és automatizált biztonsági mentési folyamataink segítségével egyszerűen és biztonságosan támogatjuk a biztonsági mentéseit.

Verziókövetés

Tekintse át és állítsa vissza gyorsabban a kódjait a változáselőzmények nyomon követésével! A verziókezelő rendszer átlátható folyamatot biztosít, így az egyes kódváltozásokat vagy épp ütközéseket kezelni lehet, ugyanakkor könnyen visszatérhetünk a kód korábbi verziójára.

Folyamatos integráció és folyamatos teljesítés

Váltsa ki a manuális munkafolyamatot, hogy csak a fejlesztésre kelljen összpontosítania! A folyamatos integráció(CI) és a folyamatos teljesítés (CD) nagyban megkönnyíti a szoftverfejlesztési munkafolyamatot. A folyamat során a kód véglegesítésétől az éles környezetbe helyezésig minden lépés automatizált, így a folyamat gyorsabban fut és minimalizálja a hibákat.

6 érv

Amiért érdemes velünk dolgozni

Fejlesztés és rendszerüzemeltetés összehangolása

A sikeres fejlesztéshez elengedhetetlen a szoros együttműködés a fejlesztők és a rendszerüzemeltetés között. Az eddigi tapasztalatoknak köszönhetően gördülékenyen tudjuk összehangolni e két csapat munkáját, miközben törekszünk a maximális hatékonyság elérésére.

Kiemelkedő technológiai ismeret​

Több éves tapasztalattal rendelkező szakembereink kiemelkedő technológiai ismeretekkel rendelkeznek. Legyen szó ERP-rendszerről, online áruházról vagy bármilyen szoftveres rendszer támogatásról, szakértőink a legkorszerűbb technológiák segítségével fogják támogatni projektjét és vállalkozását.​

Üzleti érdekek szem előtt tartása

Úgy gondoljuk, hogy a technológiának kell az üzleti célokat szolgálnia, nem pedig fordítva. Nem számít, milyen projekten dolgozunk, mindig szem előtt tartjuk üzleti érdekeit, hogy Ön a lehető leghatékonyabban és gazdaságosabban tudja megvalósítani azokat.

Egyszerű és átlátható árazás

A szolgáltatás költségét, emberi erőforrás igényét és a szükséges technológiákat minden esetben az adott projekt komplexitása határozza meg. A közös munka elején átfogó rendszerfelmérést készítünk és ez alapján javaslatot teszünk a fentiekre.

Agilitás

Fontosnak tartjuk munkánk során az agilitást és arra törekszünk, hogy a legjobb projektmenedzsment gyakorlatokkal hatékonyabbá tegyük a közös munkát. A projekt során átfogó felmérés és tervezés segítségével becsüljük meg és követjük nyomon az adott projekt idő és erőforrás igényét.

Nyomonkövetés

Jirát és Confluence-t használunk a projektek nyomon követéséhez, valamint a dokumentáció elkészítéséhez, melyhez ügyfeleink is hozzáférést kapnak, ily módon valós időben értesülhetnek az aktuális feladatokról és jelezhetik felmerülő igényeiket a projekttel kapcsolatban.

Javítsa a szoftverei minőségét és megbízhatóságát DevOps szolgáltatásunkkal.